Typologie van de jojoba plant

Op basis van het voortplantingspatroon (tweehuizig/tweeslachtig), de morfologie van de bloei en de anatomie van het hout is de jojobaplant in 1898 door de Vlaamse botanicus Van Tieghem gecatalogeerd als enige in zijn soort binnen de Simmondsiaceae, geslacht Euforbia. Aangezien de olie een mono-ester is, heeft ze een aparte plaats in de plantenwereld.

de Jojobaplant
de Jojobaplant

De mannelijke jojobaplant produceert bloemen met gele stuifmeelkorrels die door de wind worden verspreid over de omringende vrouwelijke planten.De bloemen zijn meestal enkelvoudig.De vrucht wordt aangetroffen op elke bladknop van de vrouwelijke takken.


Waar komt de jojoba vandaan?

Jojoba is in de westerse wereld al sinds 1576 bekend toen een Italiaanse Jezuïetenpater berichtte over het gebruik van de jojobavruchten door de Indianen in Baja California. Dit gebied omvat naast Zuid-Californië ook de Sonorawoestijn van Arizona en Noord-Mexico.

de Jojobaplant

    Vroegste geschriften over de jojoba



De Indianen daar gebruikten de jojobavrucht als voedsel en als therapeutisch middel. De olie gebruikten ze om hun huid te beschermen tegen de brandende zon en als conditioner voor hun haar. De Indianen noemen de jojobaplant en haar mogelijkheden

"EEN GESCHENK VAN DE GROTE GEEST". Over de jojobanoot zei pater Clavejo in 1576: "De noot is vooral bekend om zijn geneeskrachtige waarde bij wondheling, bij genezing van urinewegen en om geboortes te verlichten. De olie van de noot wordt ook gebruikt tegen huidziektes."


Morfologie

De jojobaplant heeft een natuurlijk compact, hard geraamte van takken, begroeid met een dicht en relatief vorstbestendig gebladerte. De bladeren zijn dik en leerachtig, blauwgroen van kleur en langwerpig van vorm. Tijdens een cyclus van 2 à 3 jaar worden alle blaadjes vervangen. In zijn geheel blijft de plant altijd groen. Door haar trage groei kan de struik een hoge leeftijd bereiken. In de Sonorawoestijn komen planten voor van meer dan 100 jaar.

de Jojobaplant

Zaadproductie

Na 5 tot 10 jaar begint de zaadproductie. In het wild groeiende vrouwelijke planten produceren dan tot 2 kilogram bruine, hazelnootachtige, geribbelde, harde zaden.


Klimatologie

De jojobastruik is een veerkrachtige plant, groeit onder extreme omstandigheden en kent gelukkig geen plagen. Zij groeit in droge, warme gebieden met weinig neerslag - 20 tot 400 mm per jaar -, met zomertemperaturen die kunnen oplopen tot 54ºC in de schaduw en korte winterperioden met temperaturen van 0ºC tot 5ºC. Een vorstperiode kan heel schadelijk zijn. Wanneer in het vroege voorjaar (van februari) de bloesemperiode voorbij is en de jonge zaden zich beginnen te ontwikkelen, kan de vrieskou van enkele uren nefast zijn.


Voedingsbodem/wortel/reserveopslag

De grond waar de plant wortelt is arm aan voedingsstoffen en water zakt snel de bodem in. Daarom heeft de jojobastruik een lang en uitgebreid wortelstelsel. Toch slaagt de Jojoba plant erin om veel olie in haar noten (rijk aan proteÏnen en suikers) aan te maken. De reden van deze reserveopslag is om de noot voldoende kiemkracht mee te geven wanneer ze op de grond valt. De aangemaakte olie functioneert als voedingsstof om te noot te laten ontkiemen en om de eerste beworteling tot diep in de aarde mogelijk te maken.


Natuurlijke biotoop

De natuurlijke biotoop van de plant strekt zich uit in Amerika tussen de 23ste en 34ste graad noorderbreedte. Momenteel bestaan er ook plantages met een gelijkaardige biotoop in Zuid-Amerika, Noord, -en Zuid-Afrika, het Midden-Oosten en Australië.

 

Biochemie van de jojoba plant

PhenylalanineStructuurformule phenylalanine

De jojoba plant produceert via het Co-enzyme A een hele reeks producten, afgeleid van phenylalanine. Phenylalanine komt massaal voor in de jojoba plant.

Structuurformule phenylalanine
Figuur: Merck index, 12e editie
KaneelzuurStructuurformule kaneelzuur

Via de Co-enzyme A reactie wordt verder massaal kaneelzuur aangemaakt en de nitrielgroep (CN) wordt in de Simmondsines teruggevonden.

Structuurformule kaneelzuur
Figuur: afgeleid van het paracoumaarzuur
ParacoumaarzuurStructuurformule Paracoumaarzuur

Bij de volgende stap wordt massaal paracoumaarzuur aangemaakt door in parastand op van het aromaat een -OH functie te vestigen.

Structuurformule Paracoumaarzuur
Figuur: Merck index, 12e editie

Dit belangrijke product wordt grotendeels als een schilcomponente voor de jojoba noot aangewend. De schil bestaat uit een poly-ester van paracoumaarzuur, her en der cross gelinkt via koffiezuur. Zo ontstaat een suberine structuur (1) die samen met lignine (2) de schil vormt. In deze gelaagde structuur bestaan verschillende soorten polymere paracoumaarzuurderivaten t.t.z. hoog en laag moleculaire componenten. De laag moleculaire zijn wateroplosbaar en geven de bittere smaak. Verder werken ze storend op het intestinaal micro-organisme.


Door bathochrome shift (3) ontstaat de donkerbruine kleur van de schil. Deze schil heeft een enorme bittere smaak en beschermt de vrucht tegen vraat. Slechts éÉn diertje kan de jojobanoot verteren. Dit buideldiertje zorgt ook voor de verspreiding van de nootjes.

KoffiezuurStructuurformule Koffiezuur

In metastand ontstaat op het paracoumaarzuur een hydroxyl functie. Dit leidt tot de vorming van koffiezuur. Beide stoffen (koffiezuur en paracoumaarzuur) worden aangewend bij de opbouw van de schil.

Structuurformule Koffiezuur
Figuur: Merck index, 12e editie
FerulazuurStructuurformule Ferulazuur

Een gedeelte van het koffiezuur wordt aangewend voor de productie van ferulazuur door methylering van de -OH op de metastand.

Opmerking: ferulazuur wordt eveneens teruggevonden in de Simmondsine groep (zie verder).

Structuurformule Ferulazuur
SimmondsineStructuurformule Simmondsine

Simmondsine is een glycoside die geproduceerd wordt uit de resten van de phenylalanine en wordt gewoonlijk als een hexyl (geen aromaat) geïdentificeerd. Ongeveer 10 à 20% van de Simmondsines worden op het glucose gedeelte met het ferulazuur (Simmondsine ferulaten) veresterd.

Structuurformule Simmondsine
4,5 Didesmethyl Simmondsine also as a 2'-ferulate 5-Desmethyl Simmondsin also as 2'-ferulate 4-Desmethyl Simmondsin also as a 2'-ferulate 4,5-Dimethyl Simmondsin also as a 2'-ferulate
 
R4 = OHR4 = OCH3R4 = OHR4 = OCH3
R5 = OHR5 = OHR5 = OCH3R5 = OCH3
Structuurformule Simmondsine-ferulaat:
Structuurformule Ferulazuur
 
 
Noot:
  1. Suberine is sterk waterafstotend (hydrofoob) en de belangrijkste functie is het droog houden van het onderliggende weefsel.
  2. De sterkte van hout is een resultaat van de zich daarin bevindende lignine.
  3. Door het opstapelen van chromofoben ontstaat een andere kleur. Bijvoorbeeld opeengestapelde gele chromosomen geven dan een bruine kleur.

Waar komt de Jojoba olie vandaan?

oliewinning

Jojoba olie komt van de jojobanoot.
Ongeveer 45-60% van de noot bevat olie.
De jojoba-noten worden manueel geoogst.
Met een expeller worden ze geperst.

De fijnste natuurlijke olie voor huid en haar, zuinig en niet vettig

Elke olie heeft een specifieke chemische structuur.
Amandelolie, sesamolie, zonnebloemolie,... hebben een complexere structuur en voelen daarom vettig aan.

Jojoba olie heeft een uiterst fijne structuur en wordt onmiddellijk opgenomen door huid en haar.
De werking van de jojoba olie voel je ogenblikkelijk.
Omdat ze zo fijn is, laat ze geen vlekken na op kledij.

Bijzonder rijk aan anti-oxidanten

Het menselijk lichaam heeft nood aan ANTI-OXIDANTEN en vitamines.
Omwille van de aanwezigheid van VRIJE RADICALEN veroorzaakt door stress, UV-straling, elektro-magnetische straling, pollutie, ziekteverwekkers, ....
Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor een VERSNELDE VEROUDERING.
Vandaar het belang van inname van anti-oxidanten en vitamines via gezonde voeding ( fruit, rauwkost, groenten).
Huid en haar worden beschermd door het aanbrengen van anti-oxidanten.

Jojobareef

Jojoba olie is rijk aan natuurlijke anti-oxidanten.
Omwille van deze eigenschap wordt jojoba olie niet ranzig.
Jojoba olie is jarenlang houdbaar.

Ten onrechte wordt beweerd dat jojoba olie VITAMINE E bevat; een sterke anti-oxidant. Dit is niet zo.
Jojoba olie bevat een ander product met nog hogere anti-oxiderende eigenschappen dan de vitamine E nl. de ferulazure esters.
Momenteel zijn de ferulazure esters weinig bekend.

Beste natuurlijke vochtregulator

Een gezond lichaam zorgt zelf voor een natuurlijke vochtregulatie.
In onze samenleving verstoren wij dat natuurlijk evenwicht door ongezonde levenswijze (koffie, alcohol, tabak, frisdrank, ernstig gebrek aan rauwkost en fruit, zonnebank,...) en door het gebruik van sterk ontvettende zepen en shampoo's op de huid.

Omdat ze zo fijn van structuur is, zorgt de jojoba olie ervoor dat de huid niet volledig "dichtslaat".
Jojoba olie laat de huidporiën voldoende open. De jojoba olie zorgt voor een behaaglijk gevoel.
Jojoba olie laat voldoende verdamping via de huid toe.
Het toevoegen van een 'hydraterend middel' is in de Labo d'O-cosmetica niet nodig.

Jojoba en vocht

BELANGRIJK

90% van de cosmetica is gebaseerd op 'water'.
10% van de cosmetica is gebaseerd op 'olie'.
Labo d'o is de uitzondering die de jojoba olie als haar basisolie gebruikt in haar huidverzorgende producten.

Waarom is 90% van de cosmetica gebaseerd op water?
Het is de goedkoopste grondstof.
Het is gemakkelijk om cosmetische producten te maken op basis van water.

Het is evident dat de huid van de mens, olie houdenden producten verlangd.
Maar de grondstof is duur, het vraagt extra technische bekwaamheid en vindingrijkheid
om cosmetica te produceren op basis van olie.

Labo d'O slaagt erin om mooie huidverzorgende producten op de markt te brengen aan een voortreffelijke prijs.

Activeert huid- en haargroei

Omdat jojoba olie zoveel natuurlijke anti-oxidanten bevat en daardoor de aanmaak van vrije radicalen tegenhoudt, beperkt ze de veroudering van de huid- en haarcellen.
Jojoba olie activeert meer dan andere cosmetische basisproducten, de groei van huid- en haarcellen. In combinatie met essentiële oliën zoals bijvoorbeeld Rozemarijn, Tijm, Geranium en nog zovele anderen, wordt de verzorging van huid- en haar extra geactiveerd.

Natuurlijke zonnefilter

Omdat de jojoba plant een woestijnplant is en zoveel hevige zon trotseert, maakt ze zowel in haar blaadjes als in haar zaden FERULAZURE ESTERS aan.
Deze bijzondere moleculen beschermen tegen UV-straling.

Geen bewaarmiddelen / Hypo-allergeen

Omwille van haar anti-oxiderende eigenschappen heeft jojoba olie geen bewaarmiddelen nodig.
Vandaar dat Labo d'O geen klachten heeft betreffende allergische reaties op jojoba olie.

Labo d'O verwerkt in haar huidverzorgende producten, essentiële oliën als natuurlijk parfum.
Essentiële oliën hebben de eigenschap om bacteriën, virussen en schimmels te doden.
Essentiële oliën verhogen de houdbaarheid van een product.

Ideale draagolie voor essentiële oliën / Uiterst zacht

Jojoba olie is het meest ideale medium voor aromatherapie.
Omdat de jojoba olie gemakkelijk in de opperhuid dringt, neemt ze de toegevoegde essentiële oliën mee.

Wanneer de huid na enkele minuten doordrongen is van de jojoba olie kan een diep ontspannende
of tonifiërende massage toegediend worden.
Jojoba olie maakt de huid soepel.
Na enkele minuten massage met jojoba olie bereikt wordt de huid soepel en aangenaam verzadigd.
Een diepere, deugddoende massage wordt het effectief resultaat.